torstai 10. helmikuuta 2011

Kevättä pukkaa!

Nyt onkin mennyt tovi siitä kun viimeksi tänne kirjoitin, pahoitteluni siitä. Joulun jälkeen olikin "kaikenlaista" ja aika meneekin sitten vauhdilla.
Sairastuin joulun jälkeen ja piti käydä ihan lääkärillä asti kun tunsin että se tulehdus meni poskionteloihin (kuten monet kerrat aikaisemmin). Täällä Bruchsalissa on ihan suomalaissyntyinen naislääkäri jonka vastaanotolle tietenkin varasin ajan - vielä on tuo saksankieli sen verran hakusessa että on helpompi suomeksi selitellä omat vaivansa... Täällähän ei ole mitään yleisiä lääkäriasemia joissa olisi kunnan määräämät ns. omalääkärit, vaan katsot itse kenelle menet ja maksat neljännesvuosittain 10 euroa vaikka sitten kävisit sen kerran neljännesvuosittain tai kymmenen kertaa.
Suomalaislääkärin vastaanotolla tuli käytyä pari kertaa, siellä tehtiin samalla ihan täysi kontrolli joka kuuluu heidän standardeihin, eli sydänkäyrä ja labrat myös.

Minun hieman parannettua sairastui mies ja sitten toinen lapsista. Joten hoivattavaa riitti.

Joulun jälkeen myös huomasimme että meidän yhteen, tai oikeastaan jopa kahteen, huoneeseen olikin tullut ihan reippaasti hometta seinille (siis sisäpuolelle). Se oli sitä mitä kutsutaan "mustaksi homeeksi" joka siis on ihan terveydelle vaarallista. Jouduin soittelemaan siis vuokranantajalle ja selittämään tilanteen.
En muista olenko aikaisemmin maininnut, mutta näissä saksalaistaloissa (ainakaan vanhemmissa) ei ole minkäänlaisia tuuletusräppänöitä missään, edes liesituulettimelle ei ole keittiössä paikkaa joten asunnot ovat lähes ilmatiiviitä. Yön jälkeen ilma on tunkkainen ja ikkunoiden alareunassa on ihan tiivistynyttä vettä.
Aamuisin siis näkee kaikissa taloissa avonaisia ikkunoita ja parvekkeenovia kun tuuletellaan kovasti... Tämähän talvella tietää sitä että lämmityskustannukset pompsahtavat pilviin, kun pitää toisaalta tuulettaa mutta ei voi kämppään jäätyäkään!
No täällä sitten juoksi sekä vuokranantaja että Herra Arkkitehti ihmettelemässä ja haastattelemassa että onko tuuletettu ja onko lämmitys ollut päällä, onko seinää vasten pidetty huonekaluja ym ym. No ollaan tuuletettu, ja ollaan pidetty lämmöt päällä eikä ole edes niin paljoa huonekaluja että niitä kasaantuisi seinän viereen... MUTTA eipä ole aikaisemmin tullut edes mieleen ettei ulkoseinää vasten voisi pitää huonekaluja!!!

Väkeä täällä sitten muutenkin juoksi harva se päivä ja aina sain olla imuri kädessä (koirista kun roskia tippuu heti lattioille) ja koiria pitämässä pois jaloista kun rouvat ja herrat ihmettelivät asuntoa ja tehtiin korjaussuunnitelmaa... Viime viikolla sitten vihdoin tuli pari remonttimiestä, olivat täällä kolme päivää ja pistivät kahdessa huoneessa pari seinää kuntoon.

En ole koskaan, Suomessakaan, nähnyt mitä kivitalojen seinät pitävät sisällään joten tämä oli uutta minulle. Olen kuitenkin nähnyt puutalojen rakenteita ja remontointeja ja joskus jopa piirtänyt rakennuspiirrustuksia (tai siis harjoitellut niitten piirtämistä), joten tiedän mitä talojen seinät pitävät sisällään. Kivitaloista tosiaan ei vain ole kokemusta joten en tiedä poikkeaako Suomen kivitalot Saksan kivitaloista.
Nyt kuitenkin siis näin mitä nämä seinät ovat niin sanotusti syöneet. Tuon kiviharkon (tai elementin) sisäpuolella ei ole kuin laasti ja siihen lyöty kuralla kiinni noin sentin ohut eristelevy jonka koostumusta en osaa sanoa. Se ei ole samaa polyuretaanilevyä mitä olen Suomessa nähnyt vaan harmaata, hieman kovempaa ainetta. Eristelevyjen raot ovat vain saumattu ja päälle lyödään saneeraustapetti ja maali. Nyt tämä vanha tapetti ja levy vain revittiin pois, ei mitään kuivauksia, ja uusi hieman paksumpi noin 3 sentin vanhvuinen levy lyötiin kuralla seinään, saaneeraustapetti pintaan ja seuraavana päivänä valkoinen maali. Että näin. Ei mitään ilmarakoja, useampia kerroksia tms, vain se levy suoraan kiveen kiinni ja that´s it.... Kai se sitten toimii tässä ilmastossa, mene ja tiedä.
Yritin sanoa että ulkopuolella tuota homeseinää on rappauksessa halkeamia (josta todennäköisesti vesi on sateella mennyt sisään), mutta niille halkeamille ei tehty mitään.
Onneksi ei ole oma asunto, eikä todennäköisesti olla täällä vuositolkulla.

Näitten kaikkien tapahtumien jälkeen minulla ilmeisesti laukesti stressi ja olinkin aika rajussa migreenissä josta toipuminen kesti aikansa vaikka lääkkeet  siihen olikin.

On tässä hienojakin hetkiä ollut välissä vaikka ylläolevasta aika synkän kuvan sai... Kevät on jo tuloillaan - viime sunnuntaina oli jopa +12 astetta ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta. Kävin jo ennakkoon lauantaina ostamassa itselleni aurinkotuolin tuonne takapihan terassille ja pääsin sunnuntaina sinne köllöttelemään, en tietenkään vielä ihan bikinit päällä mutta ihanaa se oli. Kävimme myös kylällä lounastamassa erään pienen italialaisravintolan terassilla. Siellä oli aivan taivaallinen lasagne!
Muutenkin tässä on ollut aurinkoisia päiviä ja kevätkukat pukkaavat kukkapenkissä kohti taivasta. Luntahan täällä ei ole ollut suunnilleen sitten uudenvuoden, joten se on aikoja sitten sulanut pois. Nyt lämpötilat ovat olleet siinä 0- +10. Paikalliset kulkevat edelleen ihan talvivarusteet päällä, itse olemme sen verran tinkineet että meillä on edes tennarit jalassa vaikka paikalliseen tapaan sitten olisikin toppatakki päällä. En muista koska olisin Suomessa vaikka +5 asteessa kulkenut talvitakki päällä. Mutta täytyy myöntää että kun mennään lähelle nollaa, niin se tuntuu ihan vietävän kylmältä! Kai sitä on jo sopeutunut tähän ilmastoon :)

Odotamme innolla kesää, saa nähdä millainen se täällä on. Olemme jo hieman suunnitelleet kesälomareissua - lähdetään ajelemaan tuolla Citroen C8:lla kohti etelää, reittinä suunnilleen: itävalta, italian dolomiitit, Venezia ja hieman siitä pohjoisitalian itärannikkoa ja sitten takaisin. Vielä täyty hioa tuota suunnitelmaa ja tehdä hotellivarauksia. Tässä on kuitenkin muutama koiranäyttelykin ennen kesälomareissua - on Sveitsiä ja maailmannäyttely Pariisissa... Tytöt on myös luvattu viedä Pariisin Disneylandiin.
Paljon nähtävää täällä on muutenkin ja jahka kevät oikein kunnolla tulee, niin sitten vasta kannattaa lähteä enemmän tutustumaan näihin ympäristöihin.

Reilun kolmen viikon päästä ovat myös ensimmäiset Suomivieraat tulossa käymään ja toivottavasti heitä tulee vielä kesän mittaan lisää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti